Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Διατροφικά Μυστικά για το Ρεβεγιόν

Δεν χρειάζεται να γυρίσετε την πλάτη στις γλυκές και αλμυρές νοστιμιές που περιλαμβάνει το μενού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αρκεί απλώς να τις καταναλώσετε έξυπνα και με μέτρο.


Μπορεί ο νέος χρόνος να σας βρει λαμπερές, χαρούμενες και στα ίδια κιλά, χωρίς να στερηθείτε τα αγαπημένα σας γιορτινά πιάτα; Όπως εξηγεί η Άρτεμις Δρυγιαννάκη, ειδικός εφαρμογών διαιτητικής, η απάντηση είναι θετική. Με ποιον τρόπο; Ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:


-Διασκεδάστε. Τι σχέση έχει αυτό με τη διατροφή; Μεγάλη! Όταν περνάμε όμορφα μαζί με αγαπημένους ανθρώπους, το φαγητό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουμε νηστικοί, αλλά ότι πιθανότατα θα καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες απ' ό,τι αν ήμασταν μόνοι μας.

-Τις ημέρες των γιορτών συνήθως βρισκόμαστε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, προκειμένου να δούμε φίλους κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που έχουμε για να μαγειρέψουμε είναι περιορισμένος. Για να μην μπούμε, λοιπόν, στον πειρασμό να καταναλώσουμε κάτι απ’ έξω, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πιάτο απλό και γρήγορο, όπως μια σούπα λαχανικών ή μια κολοκυθόσουπα, μια σαλάτα με πλιγούρι ή με καπνιστό σολομό, ένα μπολ γιαούρτι με βρόμη, ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο, μια ομελέτα.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να παραγγείλουμε, προτιμάμε πρωτεΐνη (π.χ. καλαμάκι κοτόπουλο) με σαλάτα. Επίσης, όσες ώρες είμαστε έξω, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα φρούτο ή μια σπιτική μπάρα δημητριακών. Τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν να συγκρατηθούμε μέχρι την ώρα του φαγητού.

-Στο γιορτινό τραπέζι φέτος κάνουμε τη διαφορά επιλέγοντας υγιεινά και λιγότερο παχυντικά συνοδευτικά πιάτα. Φτιάχνουμε, για παράδειγμα,  ρεβιθοσαλάτα ή σαλάτα με κινόα ή πλιγούρι αντί για μια με ζυμαρικά. Συνοδεύουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο με γλυκοπατάτα ή καστανό ρύζι. Επίσης προτιμάμε για επιδόρπιο ψητά φρούτα με μέλι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς αντί για σοκολατόπιτα. Επιπλέον δεν φοβόμαστε να πειραματιστούμε με τις συνταγές αντικαθιστώντας, ας πούμε, την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι ή τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης.

-Αυτές τις μέρες καλό είναι να πίνουμε αρκετά ζεστά ροφήματα, όπως τσάι, μελισσόχορτο, τσουκνίδα κ.ά. Εκτός από τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές τους, τα αφεψήματα δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.
Το ανθρακούχο νερό με λίγο λεμόνι είναι κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πίνοντας 1-2 ποτήρια περιορίζουμε την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσουμε στο εορταστικό τραπέζι.

-Φροντίζουμε τέλος να δοκιμάσουμε τα πάντα αλλά από μία φορά. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι βασιλόπιτα επιβάλλεται τη βραδιά του ρεβεγιόν, αρκεί όμως να περιοριστούμε σ' αυτό και να μη φάμε κι άλλο την επόμενη μέρα.