Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η αλήθεια είναι ότι οι διακοπές και η γενικότερη χαλαρότητα της εποχής δεν ενδείκνυνται για αυστηρές δίαιτες, είναι όμως η περίοδος που εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε από το συνηθισμένο διατροφικό μας πρόγραμμα.
Ζητήσαμε από τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο να μας δώσει μερικές διατροφικές συμβουλές ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο.
«Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι αυξάνονται οι διατροφικές προκλήσεις. Συνήθεις ύποπτοι το αλκοόλ, τα παγωτά, αλλά και οι πιο συχνές επισκέψεις σε εστιατόρια. Επιπλέον, στις διακοπές η επιλογή φαγητού είναι τελείως διαφορετική από ό,τι στην καθημερινότητά μας, κάτι που μπορεί να έχει εύκολα συνέπειες στη ζυγαριά μας» λέει, εξηγώντας μας ποια είναι όσα πρέπει να προσέξουμε.

«Πρώτο βήμα είναι να καθορίσουμε τον στόχο μας. Ένας λογικός και εφικτός στόχος μπορεί να είναι η συντήρηση του βάρους και όχι μια περαιτέρω απώλεια. Δεύτερο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την οπτική μας πάνω στο θέμα της διασκέδασης και να σκεφτούμε τι θα ήταν ευχάριστο να κάνουμε φέτος το καλοκαίρι για να αυξήσουμε την ευχαρίστησή μας – εκτός φαγητού. Για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε τις διακοπές ως μια ευκαιρία να εξασκηθούμε σε νέες συνήθειες, όπως κολύμπι, περιπάτους κ.ά.».

Οι βασικές συμβουλές για τη διατήρηση του βάρους:

Σε κοινωνικές εκδηλώσεις:

Κατά τη θερινή περίοδο αυξάνονται και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο διατροφικό σου πρόγραμμα. Οι συμβουλές του Διαιτολόγου:
-Προγραμμάτισε έγκαιρα τη διατροφή σου καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να ρυθμίσεις τη θερμιδική σου πρόσληψη τις προηγούμενες/επόμενες μέρες του γεγονότος.
-Απόφυγε τα «έξτρα», όπως ορεκτικά, γλυκά και αλκοόλ.
-Προσπάθησε να επικεντρωθείς σε μη διατροφικές πτυχές της βραδιάς όπως συζήτηση με φίλους που έχεις πολύ καιρό να δεις.
-Σε περιπτώσεις μπουφέ, αντί να ξεκινήσεις από την αρχή του βάζοντας τα πάντα στο πιάτο σου, δες προσεκτικά τι προσφέρεται πριν διαλέξεις οτιδήποτε. Εντόπισε εκείνα τα φαγητά που σου αρέσουν πραγματικά και προτίμησε αυτά αντί να δοκιμάσεις λίγο από όλα. Διάλεξε γαρνιτούρες με χαμηλές θερμίδες, όπως σαλάτα, χρησιμοποίησε μικρό πιάτο και γέμισέ το μια μόνο φορά. Εναλλακτικά, ζήτα από έναν φίλο σου να σου φτιάξει ένα ελαφρύ πιάτο και μην πας καθόλου στο μπουφέ, αν ξέρεις ότι δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς!

Σε εστιατόρια - ταβέρνες - τραπέζια:

Οι έξοδοι το καλοκαίρι αυξάνονται, άρα και οι φορές που τρώμε έξω. Οι συμβουλές του Διαιτολόγου:
-Απόφυγε να πηγαίνεις τελείως νηστική, ώστε να μπορείς να ελέγξεις την όρεξή σου. Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε συνήθως όταν ξέρουμε ότι θα φάμε έξω.
-Εάν η παρέα σου θέλει να παραγγείλει αρκετά ορεκτικά, απόφυγε το κυρίως πιάτο - ή το αντίθετο.
-Φάε αργά και κάνε μια παύση στο μέσο του γεύματος.
-Αν θέλεις γλυκό στο τέλος, προνόησε και κατανάλωσε λιγότερο φαγητό. Επίσης, μοιράσου το γλυκό στα δύο με κάποιον.
-Πρόσεξε την ποσότητα αλκοολούχων ποτών ή αναψυκτικών με ζάχαρη. Προτίμησε νερό ή αναψυκτικά light.

Στις διακοπές:

Σημαντικό στοιχείο για την περίοδο των διακοπών είναι ο προγραμματισμός και η σταθερότητα των γευμάτων. Οι συμβουλές του Διαιτολόγου:
-Μην παραλείπεις το πρωινό και κάποια φρούτα ως σνακ. Αν τα παραλείψεις, η αυτοσυγκράτηση στο γεύμα, το οποίο γίνεται συνήθως απόγευμα, μετά την παραλία, θα είναι αδύνατη.
-Προσπάθησε να αποφύγεις τη διπλή επίσκεψη σε εστιατόριο. Το ένα γεύμα (μεσημέρι ή βράδυ), να είναι κάτι πολύ ελαφρύ. Μια χωριάτικη σαλάτα ή μια φρουτοσαλάτα είναι καλές λύσεις.
-Αν παραμείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στον τόπο διακοπών, φρόντισε να επισκέπτεσαι μία φορά την εβδομάδα κάποιο φαρμακείο για ζύγισμα. Αν δεις ότι ξεφεύγεις, άρχισε λίγο να προσέχεις. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!
-Εκμεταλλεύσου τα στοιχεία του καλοκαιριού που ευνοούν μια ελαφριά διατροφή, όπως τον παράγοντα ζέστη και τα εύγεστα καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, κεράσια κ.ά).

Και, φυσικά, ασκήσου. Καλό καλοκαίρι!

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο